Ir al contenido principal

44. Sant Sebastià: Ball i Foc, Cal i Arena

Diari de Balears, 24 de gener de 2008
Diario de Mallorca, 24 de gener de 2008
Última Hora, 29 de gener de 2008

Personalment, les festes de Sant Sebastià m'han agradat. Trobo que tenen un caràcter molt propi per si mateixes, i que no necessiten de grans atraccions ni fitxatges per aconseguir que la gent de qualsevol edat, classe i condició es llenci al carrer, gaudint de tot tipus d'ambients on escollir. No ens podem comparar als "Sanfermines" o altres festivitats semblants, on la diversió és molt més frenètica i trepidant. Les celebracions no han estat apagades o grises, sinó que són manifestació d'una manera de fer. Per cert: l'aTIÀr Foc, magistral. Tal vegada massa llarg, però un assaig perfecte per a anys futurs.

Només trobo un punt millorable: el trasllat dels principals concerts de les festes a la plaça d'Espanya, per donar cabuda a la plaça Major a les ballades populars. Aquestes han millorat molt en espai, i la participació l'ha omplerta igualment. A més, el seu caràcter musical és molt més agradable i acollidor per una plaça Major que fa de cruïlla de camins i lloc de pas, que ara tampoc és tan complicat de creuar.

Però la seva contrapartida ha estat traslladar a la plaça d'Espanya els concerts estel·lars, un lloc massa petit, d'acústica irregular i amb pocs angles de visió òptims. No és de rebut que el públic estigui tan apretat, i gairebé sigui impossible el trànsit de gent. Suggereixo fer els grans concerts al Palma Arena: un lloc de gran aforament, cobert i no massa allunyat del centre. Almenys, fins que el Parc de Sa Riera estigui acabat i connecti amb el centre històric: llavors serà fàcil arribar-hi a peu, i gaudir dels actes celebrats al seu amfiteatre. El Palma Arena queda un pèl apartat; però la plaça Espanya és massa petita per organitzar concerts massius com el de na Chenoa.

En qualsevol cas, cal integrar les grans instal·lacions públiques com el Palma Arena o Son Moix (estadi i palau) dins les festes amb actes massius. És cert que el centre històric i els recorreguts a peu són l'essència de aquestes festes; però també hi han determinats actes que, si volen tenir alçada i gran impacte, necessiten aforaments de gran amplitud. I de pas, amortitzar el Palma Arena i donar-lo a conèixer als ciutadans: a hores d'ara, molts encara no sabem per què s'ha fet, tot i la doblerada que ha costat.