Ir al contenido principal

7. Grandesa i misèria de l'esquerra nacionalista a Menorca

Diari de Balears, 24 de març de 2007

A Mallorca s'ha aconseguit la unió de quatre de les cinc forces polítiques minoritàries d'esquerres i nacionalistes existents a l'illa. Falta Entesa per Mallorca, que només es presenta a les municipals i no serà rival al Consell ni al Govern. A Eivissa i Formentera tres quarts del mateix, amb l'afegit del PSIB, aconseguint-se una força unitària que arreplega tota l'esquerra i nacionalisme pitiús.

Però què passa a Menorca? Allà, tothom va per separat. Tantes energies abocades per aconseguir la unió de forces a Mallorca i a les Pitiüses... i s'han oblidat de Menorca. La necessitat d'entesa i unió de forces es vàlida a tot arreu, i tant d'esforç se'l pot endur el vent si no és complet. A EU-EV i ERC no els interessa tenir representació en aquesta illa (ara no hi són)? Que el Consell de Menorca sigui governat per un pacte d'esquerres PSIB-PSM, exclou la possibilitat d'unió per augmentar sa força? Malgrat les enquestes, el PSM podria quedar-se sense l'escó que té ara: per què no ajuntar forces, per si de cas?

I sobretot: a ningú se li ha ocorregut fer una anàlisi en clau balear? Un Bloc menorquí tindria més possibilitats d'augmentar representació. Si el PP perdés algun diputat a Menorca, podria suposar la pèrdua de la seva majoria absoluta. O evitaria una majoria PP-UM, si a cada illa el PP baixés un diputat i UM no creixés. El PP sap que a Menorca està la clau, i ha pactat amb el PMQ (Partit Menorquí, de ideologia centre-dretana) perquè no es presenti; i per afinitat ideològica rebre els seus vots. Menorca és la "reraguarda" tàctica de les Illes (se'n parla ben poc), i el PP ha actuat molt bé.

El Bloc ha fet la feina més difícil a Mallorca; però s'ha deixat la més fàcil a Menorca, on ningú sembla pensar-hi. Mentrestant, el PP ha arreplegat allà el vot que podria mantenir-lo al Govern... i qui sap si recuperar el Consell de Menorca. Allà es podria perdre tot el guanyat a Eivissa o Mallorca; dubto molt que hom no hagi pensat en aquesta circumstància. Si no... que es dediquin a una altra cosa.